سفارش تبلیغ
صبا ویژن
ـ در سفارش به هشام : مبادا که حکمت را فرو افکنی و آن را نزد نادانان بنهی . [امام کاظم علیه السلام]
دبستان قرآنی پروفسور حسابی 2 شاهین شهر

هر یک از ما باید در روز به حل چند مسأله بپردازیم .زیرا به طور مداوم با موقعیت هایی روبرو می شویم که در آن ها چیزی بین ما و خواسته هایمان حایل می شود که ما باید بر آن غلبه کنیم و مانع را کنار بزنیم .البته همه ی مسائلی که در طول روز با آن ها مواجه می شویم ، مسئله های ریاضی نیستند.از این گذشته ، هدف ما به عنوان یک معلم ابتدایی ، کمک کردن به بچه هاست تا بتوانند طیف وسیعی از مسائل را حل کنند .ما به آن ها کمک می کنیم تا مهارت های درک مطلب رادر خواند یاد بگیرند ، مهارت های تحقیق را در علم به کار ببرند ، وقایعی را که در مطالعات اجتماعی رخ می دهد ، تجزیه و تحلیل کنند و بتوانند از عهده ی تأثیرات متقابل اجتماع بر آیند .

در ریاضیات ، ما داستان یا مسائل داستانی و کاربردهای آن را ارائه می دهیم . ما نیاز داریم که قدمی به پیش برداریم و توانایی کودکان را در به کار گرفتن تکنیک ها و راهبردهای گوناگون حل مسأله توسعه دهیم . آگاهی ، مهارت و ادراک ، مهم ترین عناصر یادگیری ریاضیات محسوب می شوند . با این حال ، در حل مسأله است که کودک این اجزا و عناصر را برای پاسخ گویی به یک سؤال ، یک تصمیم گیری و یا نیل به یک هدف ، با یکدیگر ترکیب می کند .

معلمان برای آموزش حل مسأله به کودکان و کودکان برای آموختن روش های آن با مشکل مواجه می شوند .بعضی از این مشکلات به این دلیل رخ می دهد که « یافتن پاسخ » مقصود نهایی این فرآیند در نظر گرفته می شود .کودکان، اغلب ، تکنیکی را که برای حل مسأله وجود دارد ، به دلیل تسلط آن بر یافتن پاسخ ، به طرز نا درستی به کار می گیرند. به طور مثال وقت خود را برای حل یک مسأله ، اول به آن نگاه می کنند .اگر به کلمه ی بیشتر برمی خورند ، راه حل مسأله را جمع کردن اعداد داده شده می دانند و یا اگر لغت کلیدی مورد نظر آن ها گم شدن یا کمتر بود ، اعداد را منها می کنند .حال به این مسأله ها توجه کنید و اشتباه کودکان را دریابید :

اکرم 50 ریال دارد .او برای خریدن یک دفتر به 90 ریال نیاز دارد .چند ریال بیشتر برای خریدن دفتر لازم دارد ؟

در این جا اگر دانش آموز فقط به کلمه ی کلیدی توجه داشته باشد ، حتماً 50 را با 90 جمع می کند .

یا مسأله ی دیگر :  

از اسباب بازی های مینا 12 عروسک گم شده است .از اسباب بازی های برادرش هم 2 ماشین گم شده است . چند اسباب بازی گم شده است ؟  با توجه به توضیحات قبل ، دانش آموز نتیجه می گیرد که باید 12 را منهای 2 کند ، که باز هم راه حل درستی نیست .

ما باید به طور فزاینده ای با فرآیند حل مسائل ، یعنی شیوه ای که به کمک آن به جستجوی پاسخ مسأله می گردیم ، آشنا شویم ؛ زیرا این فرآیند از اصول اولیه یادگیری محسوب می شود . وقتی که تأکید بر یافتن جواب باشد ، ممکن است بچه ها روش حل مسائل خاصی را یاد بگیرند . اما وقتی بر فرآیند حل مسأله تأکید شود ، یاد می گیرند که چگونه به مسائل گوناگون یورش ببرند .

هیئت ملی باز رسان ریاضیات تأکید دارند که : « توانایی واقعی حل مسأله ،به احاطه ی وسیعی بر دانش مورد نظر نیاز دارد . این احاطه نه تنها در زمینه ی مهارت های خاص و مفاهیم ، که برادراک و ارتباط میان آن ها و اصول اساسی ، که آن ها را با یکدیگر متحد می کند ، بستگی دارد.

 در گزارش های اخیر هیئت ملی باز رسان ریاضیات و بنیاد ملی ریاضیات ، تأکید بر حل مسأله ، مجدداً تصریح شده است .حل مسأله در کتاب های متعدد ، مجموعه های گوناگون و مطالعات تحقیقی مورد تأکید فراوان قرار گرفته است . با این حال ، پرسش های فراوانی نیز در مورد ماهیت و وسعت آن مطرح می شود :

مسأله چیست و حل مسأله به چه چیزی اطلاق می شود ؟ چگون می توان حل مسأله را به شیوه ی مؤثری آموزش داد؟


کلمات کلیدی:


نوشته شده توسط رضا خلجی 88/2/27:: 2:25 عصر     |     () نظر